Skip links

Jamarsko društvo Logatec

Klubi & Društva

Predstavitev

JD Logatec je bilo ustanovljeno 1. maja 1957 leta, vendar pa lahko upravičeno trdimo, da je bilo na logaškem jamarstvo živo že veliko prej.
Leta 1886 se je akcije W.Puticka v Gradišnico pri Logatcu udeležil tudi domačin Gostiša. Izredno aktivna pa je bila pred II. svetovno vojno logaška podružnica DZRJL-Matica, ki jo je vodil Ivan Dolar. Največji uspeh te skupine, ki so jo poleg Dolarja sestavljali izključno Logatčani, je bilo odkritje končnih delov Križne jame pri Ložu .

V obdobju po drugi svetovni vojni so se nekateri člani ponovno zbrali in neformalno organizirani raziskovali jame v okolici Logatca. Tako so raziskovali vse do leta 1957, ko je prišlo do organiziranja JD Logatec.
Leta 1962 so člani društva odkrili Logaško jamo (globoka 80m, dolga 400m), v katero prirejamo vsako leto – od začetka sedemdesetih pa do danes – spuste za javnost. Med pomembnejšimi so bile tudi akcije v Habečkov brezen in Jazben.
Člani so se udeleževali tudi akcij DZRJS, IZRK v Pološki jami, odkrili Borisov dihalnik, nadaljevanje v Šemonovem breznu, Turkovi jami, raziskovali brezna na Ledeniški poti na Hrušici, brezna na Leupah itd.. V obdobju od leta 1964 do 1969 je bila zgrajena tudi jamarska koča.
Med največje uspehe sodi odkritje reke Reke v Kačni jami pri Divači leta 1972. V Kačni jami je bilo tako odkritih 1000m novih rovov, tem pa se pridružuje še nadaljnjih 1500m v 90. letih.
Leta 1979 smo začeli z raziskavami v Veliki ledeni jami v Paradani, kjer smo do danes prodrli okoli 600m globoko.

Poleg raziskovanja na domačih tleh so člani društva raziskovali oz. bili udeleženi pri odpravah v tujino: Črna Gora, Avstrija, Poljska, Francija, Rusija, Kitajska.

Bogata dediščina nas seveda ni zaustavila in tako še naprej preganjamo Putickovega duha po jamah dežele Kranjske.

Na zemljevidu

Osnovni podatki

Lokacija

Notranjska 14
1370 Logatec

Predsednik

Drago Korenč

Elektronski naslov
Povezave
This website uses cookies to improve your web experience.