Skip links

Tek na smučeh

Tek na smučeh ima v naši Občini že zelo dolgo zgodovino, letnico 1979 bi lahko označili kot leto prve organizirane vadbe oziroma pričetek sistematičnega dela izključno v tej panogi. Veliko zaslugo za pričetek smučarskega teka gre učitelju športne vzgoje na Osnovni šoli Tabor, Vojku Prezlju.

Danes je sinonim za Tek na smučeh v Občini Logatec, profesionalno organizirano pod okriljem Tekaško smučarskega kluba Logatec. Otroci, mladi in člani pod budnimi očesi petih strokovno usposobljenih trenerjev posegajo po vrhunskih dosežkih na državnem, evropskem in svetovnem nivoju. Grb naše občine in kluba TSK pa so že večkrat ponesli tudi na Olimpijske igre.

V zimskem času nas lahko obiščete ter se tudi sami preizkusite v teku na smučeh po tekaških progah v Logatcu pod Sekirico ali v Hotedršici. Za vas bodo člani obeh društev že ob minimalni količini naravnega snega pripravili tekaške proge, ki vas bodo popeljale po poljih obeh krajev.

LOGATEC

Opremo za tek na smučeh si je možno izposoditi v smučarskem servisu Uroš smuča, lokacija in kontaktni podatki na spletni strani: https://uros-smuca.eu/

HOTEDRŠICA

Tekaške proge v Hotedršici imajo dolgo zgodovino in so poznane daleč naokoli. Ni slučajno, da je pobuda za organizacijo in izvedbo prvega tekmovanja lovcev lovskih družin v teku na smučeh v Sloveniji prišla prav iz Hotedršice pod okriljem LD Hotedršica. Prvo tekmovanje je bilo organizirano dne 27.1.1980 z imenom »Tek po Lovskih smučinah«. To ime je nosilo prvih sedem tekov do leta 1986. Leta 1987, ko je bil na sporedu osmi tek, se je ta preimenoval v »Lovske smučine za memorial Rada Pehačka«, dolgoletnega predsednika častnega odbora lovskih tekov.

Zaradi milih zim skoraj brez snega, je bil leta 1992 organiziran jubilejni deseti tek, ter hkrati tudi zadnji tek v izvedbi LD Hotedršica.

Leta 1998 je bil pod okriljem Športnega društva Hotedršica izpeljan »Božični tek na smučeh«. Zaradi pomanjkanja snega so bili naslednji teki izvedeni šele v letu 2004 in letu 2005, preimenovan v »Tek po Hotenjskih smučinah«, kasneje še v letu 2015 in letu 2018. Proge različnih dolžin, so bile trasirane po travnikih in poljih na južnem delu vasi Hotedršice.

 

Trasirani sta dve dolžini prog:

  • 5 km proga vsebuje 60 m vzpona in spusta ter je pripravljena tako za klasično kot za prosto tehniko. Proga je razgibana primerna za boljše in dobro pripravljene tekače.

 

  • 2 km proga vsebuje 10 m vzpona in spusta ter je prav tako pripravljena za klasično in prosto tehniko. Proga je primerna predvsem za mlajšo in starejšo populacijo ter za začetnike, kjer lahko naredijo prve korake na smučeh saj je proga večinoma ravninska.

Športno društvo Hotedršica pa vam omogoča tudi izposojo tekaške opreme.

Aktivnosti

Klubi & Društva

Tekaško smučarski klub Logatec

Športno društvo Hotedršica

This website uses cookies to improve your web experience.