Skip links

Namiznoteniški klub Logatec

Klubi & Društva

Predstavitev

Zgodovina namiznega tenisa v Logatcu sega več kot 65 let nazaj, v leto 1954, ko je namiznoteniški klub Logatec z ustanovitvijo oral ledino. Začetki so bili skromni, z eno samo mizo v kozolcu pri »Maklovovih«. A skromni pogoji za vadbo niso zatrli športnega duha Logatčank in Logatčanov, ki jih je navduševal namizni tenis. Resnejše delo se je začelo s selitvijo kluba v Dom na Griču. Prostore so si delili z osnovno šolo, ki je v njih izvajala redni pouk telesne vzgoje. Ker je bilo prostora za vse (pre)malo, se je vadba vsak dan začela s postavitvijo in končala s pospravljanjem miz. Ob izgradnji nove osnovne šole in telovadnice v Dolenjem Logatcu, pa je namiznoteniški klub v Domu na Griču dobil povsem svojo dvorano, kjer so bile mize končno lahko stalno postavljene. Dvorano so leta 1990 člani kluba s svojim prostovoljskim delom tudi prenovili. V teh prostorih je NTK Logatec deloval vse do leta 2002, ko se je preselil v gornjo etažo nove športne dvorane, kjer ima prostore še danes. Skozi leta delovanja klub spremljajo tudi večje in manjše finančne težave ali kot bolje rečejo v svetu športa – izzivi. Reševati so jih pomagali Občina Logatec ter zvesti sponzorji, ki so vedno verjeli v klub in talente, ki se v njem rojevajo.

V celotnem obdobju obstoja se je v klubu zvrstilo kar nekaj trenerjev, ki so poleg skrbi za mlado generacijo in usmerjanja mladine v zdrav, športen način življenja dosegali tudi zavidljive uspehe. 

Pionirja sta bila Vlado Puc in Mičo Sartori. Že v sedemdesetih letih pa so nase opozorili tudi igralci: Alojz Molk, Janez Bončina in Igor Ciglarič, eden izmed desetih najboljših igralcev tistega časa v Sloveniji, ki se je kasneje z veliko vnemo in željo po razvoju kluba, posvetil vodenju kluba in trenerskemu delu. V 80-ih in 90-ih so v klubu znanje in izkušnje nabirali nadarjeni igralci kot so Matjaž Rus, Sebastijan Kreuh, Tadej Kogoj, Darko Malič, Špela Pečkaj,Taja Oblak in ostali. Sodili so v sam vrh namiznega tenisa v Sloveniji in na območju bivše Jugoslavije ter posegali po najvišjih priznanjih na področju športa. Od leta 2000 dalje pa je NTK Logatec nadaljeval s še bolj uspešno zgodbo, ki je temeljila na razvoju odličnih trenerskih in vodstvenih izkušenj. Klub je začel delovati že skoraj profesionalno, kar je razvidno iz dosežkov, ki jih ne klub in ne širša javnost nista pričakovala. V ospredje so stopili veliki namiznoteniški talenti kot so Nina Zupančič, Katja Gutnik, Kaja Okorn, Nina Špruk, Ana Verdinek, Sanja Smiljanić, Deni Kožul, Nejc Novak, Nejc Gutnik, Miha Grampovčnik, Tom Šfiligoj in Aleksandra Vovk, NTK Logatec pa jih je znal pravilno usmeriti, da so se uvrstili v sam vrh slovenskega namiznega tenisa. 

Tako je NTK Logatec dobil status enega boljših, če ne celo najboljšega kluba v državi. S svojimi varovanci je prestopil lokalne in državne meje ter jih poslal na največja tekmovanja po celem svetu. Kako sposoben je NTK Logatec v resnici, je bilo jasno v trenutku, ko je kljub majhnosti kluba o njem začel govoriti svet. V zadnjih 10 letih je za prepoznavnost kluba poskrbel njegov, zdaj že nekdanji, član Deni Kožul, večkratni državni prvak in dobitnik evropske medalje danes visoko rangiran celo na svetovnih namiznoteniških lestvicah ter edini logaški športnik, ki je zastopal Slovenijo na olimpijskih igrah v Tokiu. NTK Logatec pa še zdaleč ne počiva na lovorikah in z zavestjo, da je dosegel vse, kar se v športu da. Po strokovnih ocenah predsednika in trenerja Matjaža Rusa ter ostalega izkušenega vodstvenega kadra že prihaja nov talent, 15 letni trikratni aktualni državni prvak Miha Podobnik. Iz vsega povedanega, in še ogromno tistega, za kar danes ni bilo časa, je jasno, da NTK Logatec še zdaleč ni rekel zadnje. Tradicija je tista, ki ga ohranja pokončnega, izkušnje mu dajejo natančnost in ostrino, zagon mladih pa neusahljivo motivacijo ter vedno nove in višje cilje. 

Tako pa je videti več kot 65 let NTK Logatec v številkah:

 • 1 mio evrov in več za stroške delovanja
 • 500.000 prevoženih kilometrov po Sloveniji
 • 250.000 uporabljenih žogic
 • 3.000 udeleženih tekmovanj
 • 1000 in več igralcev kluba
 • 200+ priznanj na področju športa
 • 100 in več osvojenih državnih naslovov
 • 75 let starost najstarejšega člana
 • 7 obiskanih kontinentov
 • 4 leta starost najmlajšega člana kluba
 • 1 priznanje Juana Antonia Samarancha, dolgoletnega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja, za najuspešnejše izvedene treninge v državi
 • 1 uvrstitev bivšega člana NTK Logatec na Olimpijske igre

Na zemljevidu

Osnovni podatki

Lokacija

Grič 17
1370 Logatec

Predsednik

Matjaž Rus

Elektronski naslov
Telefonska številka
Povezave
This website uses cookies to improve your web experience.