Skip links

Tekaško smučarski klub Logatec

Klubi & Društva

Predstavitev

Ljubezen do smučarskega teka in neizmerna želja posameznikov, da se povežejo je botrovala k nastanku Tekaško smučarskega kluba Logatec. Sprva sicer pod okriljem Smučarskega kluba Logatec, 18. junija 1979 pa ja bil na pobudo Vojka Prezlja sklican ustanovni občni zbor sekcije teka na smučeh.

Prva leta je klub deloval bolj ljubiteljsko. Vojko Prezelj, Srečko Brus, Irena Petkovšek, Rafael Marn, Judita Sovan, Milojka Cigale, Mojca Šemrov, Konrad Merlak, Tone Nagode in še nekateri drugi so bili takrat njegovi najvidnejši predstavniki.

Leta 1985 pa v klubu delovala Pavel Dornik in domačin Miro Leskovec, ki je skrbel za strelstvo in organizacijska dela. S pozitivno energijo sta okoli sebe zbrala mlade nadobudne športnike in jih začela vključevati v sistematično delo tako v biatlonu kot v smučarskem teku.

Prvi tekmovalec, ki je posegel po medaljah na državnih in republiških prvenstvih je bil Jure Smole, uspehe so začeli nizati tudi drugi.

Klub je zaradi kakovosti dela in uspehov tekmovalcev že zelo kmalu začel organizirati tekmovanja na najvišjem nivoju. Najbolj je ostala v spominu prva biatlonska tekma februarja 1987, ko je bilo strelišče za zračno puško nekje pod skakalnicami, kasneje zimski Alpski pokal in mednarodno rolkarsko tekmo Alpe-Jadran. Med tekmovalci je v tistem obdobju izstopala Urška Fečur, najprej biatlonka, kasneje tekačica, ki je že zelo zgodaj postala članica reprezentance.

TSK Logatec se je v kasnejšem obdobju usmeril izključno v smučarske teke. Vedno boljši dosežki tekmovalcev in želja po doseganju zastavljenih ciljev so prepričali pokrovitelje Valkarton in KLI Logatec, da je vredno vlagati v klub. V tem obdobju so zbrali tudi denar za nakup prvega ratraka. Velik pečat je v klubu pustil Franc Jerina, takratni direktor Valkartona. S finančno podporo podjetja je klub lahko rastel, najperspektivnejših tekači so imeli celo štipendije. Pomemben člen kluba je bil in je še danes Boris Obreza.

Jasna usmeritev v smučarski tek je v klub pripeljala novo generacijo perspektivnih tekačev, kjer sta nedvomno izstopala Jože Petkovšek, Vasja Rupnik in Matej Jakša.

Pod trenersko taktirko Pavla Dornika so nizali številne uspehe. Največji dosežek je bila osvojitev prvih točk v svetovnem pokalu Jožeta Petkovška v Milanu. Iz te generacije je to uspelo še Vasji Rupniku, enkrat v smučarskem teku in dvakrat v biatlonu.

Leta 2002 je na mesto glavnega trenerja prišel Tomaž Uršič, z njim pa nova generacija tekmovalcev, ki so pustili pečat v slovenskem in mednarodnem prostoru. V letih med 2003 in 2015 so osemkrat zapovrstjo zmagali članske štafete. To obdobje so zaznamovali mladi tekači Logatca, med njimi Matej Šimenc, Boštjan Klavžar, Kristjan Peklaj, Eva Sever Rus, Rok Tršan, Ana Šimenc, Matjaž Gorjanc in številni drugi.

Najbolj odmevni dosežki so trojna zmaga na pokalu Topolino v Italiji (), dve medalji v šprint dvojicah na igrah Alpe Adria, zmaga Ane Šimenc na OPA igrah v Nemčiji in na članskem prvenstvu v dvojnem zasledovanju, zmaga Mateja Šimenca in Roka Tršana na igrah Alpe Adria, prva in najslajša zmaga takrat 16. letnega Boštjana Klavžarja na članskem državnem prvenstvu, 4. mesto Roka Tršana na Mladinskem svetovnem prvenstvu v Estoniji, 14. mesto Mateja Šimenca na MSP v Nemčiji ter zmaga Eve Sever Rus na NCAA prvenstvu v ZDA.

Danes logatčane gotovo najbolj navdušuje Miha Šimenc. V letošnji sezoni je ustvaril devet uvrstitev za točke svetovnega pokala in pritekel najboljši rezultat v svetovnem pokalu med moškimi, 10. mesto. Omeniti je potrebno tudi biatlonca Roka Tršana, ki je klubu pritekel 17 naslovov državnega prvaka. Tako Miha kot Rok sta svetli zvezdi, ki kažeta, da klub dela dobro, živi prave vrednote in verjame v uspehe svojih članov.

TSK Logatec ima danes jasno vizijo, da ohrani mesto med najboljšimi smučarsko tekaškimi klubi v Sloveniji. Glede na vedno večjo popularizacijo teka na smučeh in zanimanja mladih za ta šport, se jim za prihodnost ni bati. Upajo lahko le, da jim bodo naklonjene tudi zime.

Na zemljevidu

Osnovni podatki

Lokacija

Tržaška 105
1370 Logatec

Predsednik

Sonja Vidonja

Elektronski naslov
Telefonska številka
Povezave
This website uses cookies to improve your web experience.